petak, 28 April 2017 20:24

Radnici u BiH najavili krvave proteste za 1. maj: Poklaćemo rekordan broj jagnjadi

Radnici u Bosni i Hercegovini, zajedno s armijom nezaposlenih i uz veliku podršku onih koji su ovu zemlju morali napustiti, i ove godine će za Međunarodni praznik rada okupirati javne površine u blizini rijeka i jezera, izletišta i vidikovce širom države, a sve u znak protesta zbog položaja u kojem se nalazi radnička klasa u našoj zemlji.

Iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine su nam rekli kako će ovogodišnji majski protesti biti najveći i najkrvaviji do sada.

„Očigledno da ova vlast razumije samo jezik nasilja, njihova bahatost prema radnicima i njihovo pogodovanje eksploatatorima radničke klase u BiH prešla je svaku moguću mjeru. Oni nas iskorištavaju, pljačkaju i smiju nam se u lice. E, sada je vrijeme da im pošaljemo poruku upozorenja i pokažemo koliko opasni možemo biti kada se ujedinimo oko pravog cilja“, kazao je Selvedin Šatorić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Prema njegovim riječima, već su odrađene sve pripreme za „krvavi maj“, radnici su se opskrbili svim mogućim oružjem i oruđem: noževima, sjekirama, ražnjevima, zapaljivim materijalima, čak i dekama i šatorima za slučaj da protesti potraju preko noći, a dijaspora se pobrinula da ni mesa ne fali.

„Upozoravam vlast da će poteći rijeke krvi širom BiH. Obećavam da ćemo poklati bar 100 hiljada jagnjadi, kokošiju i druge živine“, kaže Šatorić sa borbenim žarom u očima.

Jedino što Šatorića i odlučne radnike zabrinjava jesu vremenski uslovi. Kiša najavljena za 1. maj bi im mogla pokvariti planove.

„Protesti će se svakako održati, ali ako bude kišovito moguće je da će mnogi radnici, umjesto napolju, svoje negodovanje izraziti u zatvorenim prostorima, garažama, vikendicama, na pokrivenim terasama. No, i na to moramo biti spremni, zabilježiti svako pa i najmanje okupljanje radnika i objaviti to na društvenim mrežama da pokažemo vlastima koliko nas ima i kako smo jedinstveni“, istakao je za kraj razgovora za Karakter.ba prvi čovjek bh. radništva.

Amir Purić

Narod odabrao