petak, 26 Maj 2017 17:43

Inicijativa sarajevskih ugostitelja za rušenje Katedrale "Srca Isusova"

Sa dolaskom ljepšeg vremena sarajevski ugostitelji su odlučno krenuli sa proširivanjem obima svojih aktivnosti. Plodovi njihovog rada i planiranja aktivnosti za 2017. godinu već se sada počinju nazirati. Nakon višemjesečne borbe, postepeno, stolicu po stolicu i stol po stol se vraćaju u Štrosmajerovu ulicu, ali i ostale obližnje ulice.

Dolaskom novih igrača na taj teren javlja se i potreba za dodatnim širenjem. s tim u vezi, sarajevski ugostitelji planiraju da podnesu inicijativu Općinskom vijeću Stari Grad, kao i nadležnim Kantonalnim institucijama da se Katedrala "Srca Isusova" poruši, kako bi mogli postaviti svoje bašte, a sve kako bi turistima ponudili dovoljno prostora za ispijanje kafa.

Ugostitelji naglašavaju da je ovaj dio Sarajeva, turističko središte upravo zbog njihovih objekata, te da Katedrala smeta bržoj cirkulaciji i kretanju turista.

Plan je da se u narednom periodu angažuje ekspert koji će uraditi analizu slučaja, kako bi ustanovili koliko sredstava propadne zbog fizičke prepreke koju pravi Katedrala. Po slobodnim procjenama ugostitelji vjeruju da bi uz dodatno proširenje, mogli vratiti državi do 350.000 KM kroz PDV, jer su zajedničkog stava da svi moraju svojim mušterijama izdavati račune.

Osim zakonske obaveze, tvrde da na ovaj način vrše i kontrolu uspješnosti konobara.

Ostaje nam da vidimo da li će vlasti koje su u potpunosti okrenute ka Evropskom putu i osnaživanju biznis sektora još jednom nesebićno pružiti podršku ovakvim inovativnim biznis inicijativama.

Samir Mahmić

Narod odabrao