petak, 29 Septembar 2017 08:18

Velika Kladuša proglašena najkomfornijim gradom za život

Poznati svjetski magazin Monocle je objavio listu svjetskih gradova u kojima se najkomfornije živi, a na samom vrhu, sasvim iznenađujuće, je bosanskohercegovački gradić Velika Kladuša. Kako magazin navodi, ljudi u ovom mjestašcu vole komfor, vole da uživaju i da im je lijepo, te su krajem prošle godine odlučili da po komforu budu prepoznatljivi u čitavom svijetu. Začudo, ni punih godinu dana kasnije, to im je pošlo za rukom.

Nakon što je snimak na kojem direktor kladuškog komunalnog preduzeća objašnjava poslovnu strategiju koja počiva na njegovanju komfora došao do redakcije Monoclea, oni su poslali novinare u Veliku Kladušu da detaljnije istraže o čemu se radi. Reporteti su se ubrzo vratili s pričom o tajni velikokladuškog uspjeha. 

Prvi korak je da pedeset posto stanovništva iseli, kako bi onima koji ostaju bili što komfornije. U Velikoj Kladuši su na dobrom putu da to ubrzo i ostvare, piše Monocle. Drugi korak je podjela stanovništva na glasače i radnike (engleski: labourers). Glasači žive na selu, njihov zadatak je da glasaju na izborima, a u grad dolaze jednom sedmično kako ne bi ugrozili komfor radnika koji rade u gradu, te na proslavu rođendana Dragog Vođe, odnosno načelnika opštine. S druge strane, radnici su uposleni u javnim preduzećima gdje je plata dobra i redovna, posao lak, a radna prava zagarantovana kolektivnim ugovorima. 

Svakim danom radnika je sve više, a plan Dragog Vođe je da u javna preduzeća i ustanove zaposli barem 13 hiljada ljudi. Njihove plate će se finansirati iz budžeta opštine, kojeg pune glasači i još jedna grupa stanovnika, oni koji rade u privatnom sektoru ili kako se ovdje formalno nazivaju - neistomišljenici. 

Život u Velikoj Kladuši je izuzetno komforan, zaključuju novinari Monoclea, uz napomenu da to za sada vrijedi samo ako pripadate grupi radnika (engleski: labourers). Poslije Velika Kladuše, na listi gradova u kojima se najkomfornije živi slijede Beč, Cirih, Okland i Minhen.

Redakcija

Narod odabrao