četvrtak, 25 Maj 2017 12:00

Merkator se vraća u BiH: Presudilo lobiranje gospođe s Dobrinje

Na sastanku u Sarajevu o stanju u koncernu Agrokor, kojem su prisustvovali vanredni povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, dogovoreno je da će Merkator preuzeti Konzumov maloprodajni lanac i tako se na velika vrata vratiti u BiH.

Kako portal Karakter.ba ekskluzivno saznaje, takvoj odluci je najviše doprinijelo neumorno lobiranje gospođe s Dobrinje koja je više od dvije godine uporno zvala info-liniju prvo Merkatora, a potom Konzuma, tražeći da se slovenski brend vrati u BiH.

Podsjetimo, prije nešto više od dvije godine Konzum je kupio Merkator, gospođa s Dobrinje je uzburkala javnost i bh. privredu zaprijetivši kako nikad neće ući u Konzum. Njen vapaj je tada u nekim krugovima dočekan s podsmijehom, ali stručnjaci se danas slažu da je gospođa bila u pravu.

"Nismo bili svjesni ozbiljnosti te prijetnje, ali ni moći nepoznate gospođe sa Dobrinje. Sada je izvjesno da je ona imala veliki utjecaj i ugled kod kupaca Merkatora, koji su se pridružili bojkotu Konzuma", rekao je ekonomski analitičar Mate Računica za naš portal.

Kako neslužbeno saznajemo, nakon ovakvog razvoja situacije premijer Federacije BiH Fadil Novalić će u novoosnovani Ekonomski savjet pozvati i gospođu s Dobrinje, zaštitnicu Merkatora u BiH.

 

Amir Purić

Narod odabrao