ponedjeljak, 25 Decembar 2017 23:16

Historijski dogovor Izetbegović - Grabar-Kitarović: Bošnjaci će dobiti putovnice!

Da je ozbiljna u namjeri da spriječi dalju majorizaciju Hrvata u Bosni i Hercegovini predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović je dokazala na Božićno jutro – kada je velikodušno ponudila putovnice svim Bošnjacima koji žele da rade u Europskoj uniji. 

 „Svi znate onu staru:“Ako neće brdo Muhamedu, hoće Muhamed brdu“ i vođena time odlučila sam da poklonim putovnice Bošnjacima. Istina, na ovaj način nećemo spriječiti egzodus Hrvata iz Bosne i Hercegovine, ali će barem i Bošnjaci odlaziti u većoj mjeri tako da će omjer ostati isti. Barem se tako nadamo“, pojasnila je ovaj dogovor predsjednica Grabar-Kitarović.

Bošnjački član predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović smatra da je ovo historijski dan za njegov narod:Ako izuzmemo manje nesporazume sa početka 90-ih, Hrvati i Bošnjaci su uvijek bili prijateljski narodi. Vrijeme je bilo da unaprijedimo naše odnose i vjerujem da će ovaj sporazum pomoći pomirenju u našoj zemlji, ali i dijaspori. Ako može Ivan iz Busovače prati guzice po Njemačkoj bez dodatnih papira, zašto to ne bi mogao i Asim iz te iste Busovače? Sada će oba naroda biti jednaka u Europskoj uniji, a nadam se uskoro i u Bosni i Hercegovini“, rekao je on.

Većina državnika iz zemalja Europske unije je pozdravila ovaj dogovor samo je on malo zabolio Kurca, austrijskog kancelara, koji se protivi dolasku muslimana u zemlju rođenja Adolfa Hitlera.

 

Narod odabrao