srijeda, 18 Oktobar 2017 19:45

Stanovnici Zaira doniraju pitku vodu građanima Sarajeva

Kako je danas ranije pisala Rugalica da je ministar vanjskih poslova Zaira, Makombo Nkombe, izjavio da će pomoći građanima Sarajeva onoliko koliko je u njihovoj moći, mi smo se odlučili istražiti ovu priču.

Ovi navodi su zaista tačni i do pisanja ovog teksta voda je već krenula iz Zaira prema Sarajevu. Voda je pakovana u kanistere kućne radinosti i ukupno će biti distribuirano preko 500 litar pitke vode. Upravo je Nkombe izjavio da ni oni nemaju puno, ali i ovo malo će biti dovoljno građanima Sarajeva. Očekuje se da voda stigne u Sarajevo najkasnije u nedjelju do 14:00h, a podjela će biti organizovana na trotoaru ispred Predsjedništva. Organizator podjele vode gospodin Elmedin Konaković je zamolio građane da dođu na vrijeme ispred Predsjedništva i da stanu u red, te da se pridržavaju pravila. Prednosti prilikom preuzimanja vode će imati stanovnici sljedećih naselja: Grbavica, Breka, Hrasno, Stari Grad i Marin dvor. Ukoliko ostane vode, ona će se dijeliti i stanovnicima drugih naselja, osim ukoliko je primjećeno da su bili na protestima.

I druge afričke zemlje su izrazile zabrinutost i odlučile su pomoći Sarajevu koliko je to moguće zbog dobrih diplomatskih odnosa sa bivšom Jugoslavijom, ali i zbog razumijevanja ovog problema, jer se oni s tim susreću stoljećima.

Aldin Alić

Narod odabrao